Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Artık buna bir dur demenin zamanı geldi

Artık buna bir dur demenin zamanı geldi

ISPARTA 5.10.2018 08:06:00 0
Artık buna bir dur demenin zamanı geldi
 TCDD 74.Yol Bakım Onarım Müdürlüğünün Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün kararı ile Dinar’a nakledilmesini eleştiren eski demiryolu çalışanı, Belediye Meclis Üyesi Gürsan Taştekin nakil işleminin durdurulması için milletvekillerine çağrı yaptı. Isparta’daki müdürlüklerin bir bir kaybedildiğini söyleyen Taştekin “Artık buna bir dur demenin zamanı geldi” dedi.    
 
TCDD 74.Yol Bakim Onarım Müdürlüğü Genel Müdürlüğün Isparta’dan Dinar’a nakledilmesi ile ilgili açıklama yapan eski demiryolcu, Belediye Meclis Üyesi Gürsan Taştekin, “eğer bir kurumu bir, binayı, bir tesisi yok edecekseniz önce kolonlarını yıkarsınız. 70 yıl önce Isparta’ya kurulan bir müdürlük bugün kaza olan dinar’a taşınıyor. Taşınma sebebi ise belirsiz. Araştırdığınızda bu işin altından aslen Dinarlı olan Afyon Milletvekili Ali Özkaya çıkıyor. Ali Özkaya kendi bölgesinde siyaset yapabilmek için Isparta’daki bir müdürlüğü Dinar’a taşımış oluyor” dedi.
NEDEN TAŞINDIĞINI BİLMEK İSTİYORUZ
Isparta Milletvekillerinin bu yanlış karardan dönülmesi için çalışma yapması gerektiğini söyleyen Taştekin, “Isparta Milletvekilleri bu nakil konusunda bugüne girişimlerde bulunup neden önlem almadılar. Eski adı ile 74. Bakım şefliği yeni adı ile 74. Bakım Müdürlüğü olan kuruma bağlı Burdur, Dinar, Dazkırı ve Isparta’dan 8 adet haberleşme ve sinyalizasyon şeflikleri ile bakım şeflikleri bulunuyor. Tüm şeflikler aynı şekilde 74. Bakım Müdürlüğüne bağlı kalmak şartı ile Isparta’dan Dinar’a neden nakledildiğini Isparta halkı bilmek istiyor” diye konuştu.  
MÜDÜRLÜKLERİ BİR BİR KAYBEDİYORUZ
Isparta’daki müdürlüklerin bir bir başka illere taşındığını söyleyen Gürsan Taştekin, “Demiryolları bir oluşum içinde ve Antalya’ya bir hızlı tren hattı yapılması planlanıyor. Biz bakım müdürlüğünü kaybedersek binanın kolonlarını sökmüş oluruz ve hızlı tren hattı Isparta’ya elveda der. Zamanında Karayolları Bölge Müdürlüğü de aynı şekilde Antalya’ya nakledilmişti. Isparta’daki kurumlar, bölge müdürlükleri bir bir taşınıyor. Artık buna bir dur demenin zamanı geldi. Ispartalı olarak Isparta’da yaşayan insanlar olarak artık hakkımızı arayacağız” şeklinde konuştu.
ANTALYA’NIN SEBZELERİ DEMİRYOLU İLE TAŞINABİLİR
Demiryollarının ekonomik olarak ayakta kalması için önlemler alınması gerektiğini bildiren Taştekin, “hızlı tren hattının verimli çalışması için bazı önlemler alınmalı sadece yolcu taşıyarak demiryolları para kazanamaz. Bugün Antalya Türkiye’nin sebze bahçesi, her gün onlarca kamyon sebze Türkiye’nin dört bir yanına gidiyor. Demiryolları bu konuda hazırlık yapar, frigofirik vagonları üretir bu hatta çalıştırabilirsek hem hat maliyetleri düşer hem de demiryollarının karı yüzde yüz artar” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK ÖZEL İSTASYONU ISPARTA’DA YAPILDI
Isparta’dan geçmiş yıllarda İstanbul’a Pamukkale ekspres ile İzmir’e Göller ekspres ile yolcu taşımacılığı yapıldığını hatırlatan Taştekin, “bu hatalar tam doluluk ile gider gelirdi. Aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olarak Şevket Demirel tarafından Göltaş önüne bir özel istasyon yapıldı. Allah razı olsun Şevket Demirel’den,  Biz bunları geliştirip devamını getirebilseydik, demiryolları bugün devletin sırtında kambur değil, devletin en büyük ekonomik gelir kalemlerinden olurdu. Demiryollarının ulaşımda payı bugün %4 seviyesinde bunu %40’a çıkarabilirsek dışarıdan aldığımız petrol karşılığında ödediğimiz para cebimizde kalır” ifadelerini kullandı.
    
Personelde şikayetçi

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak; "74. Demiryolu Bakım Müdürlüğünün merkezinin Isparta'dan Dinar'a hiçbir gerekçe sunulmaksızın alınması burada görev yapan personelin mağduriyet yaşamasına yol açmıştır" dedi.

Türk Ulaşım-Sen (Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası) Genel Başkanı Mustafa Nurullah Albayrak ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özkan Ertekin imzasıyla TCDD Genel Müdürlüğü'ne sunulan yazıda; 74. Demiryolu Bakım Müdürlüğünün merkezi Isparta'dan Dinar'a alınmasının gerekçeleri istenildi ve durdurulması talep edildi.

Sözkonusu yazıda; " İlgi: 28.09.2018 tarih ve E.358533 sayılı yazı, İlgili yazı ile, 74 Demiryolu Bakım Müdürlüğünün merkezi görülen lüzum üzerine Isparta'dan Dinar'a alındığı ilgili yerlere bildirilmiştir.
Bilindiği üzere Demiryolu Bakım Müdürlüklerinde görev yapan çalışanlar, demiryolu altyapısının (ray, travers, menfez, köprü, makas, hemzemin geçitleri, otomatik bariyerli geçitler, haberleşme ve sinyalizasyon sistemleri vb) her türlü bakımını gerçekleştirerek, olası kazaları engellemek ve demiryolu hattını devamlı tren trafiğine açık tutmak için 7/24 özveriyle hizmet vermektedir. 74 Demiryolu Bakım Müdürlüğünde görev yapan çalışanlarda görevlerini özveri ile titizlikle 7/24 yapmaktadırlar.
Ancak ilgili yazı ile 74. Demiryolu Bakım Müdürlüğünün merkezinin Isparta'dan Dinar'a hiçbir gerekçe sunulmaksızın alınması burada görev yapan personelin mağduriyet yaşamasına yol açmıştır.
Örneğin; Isparta'da ikamet eden personelin işyerinin 73 km. uzaklıkta olan Dinar'a alınması, işe geliş gidişlerde mağduriyet yaşamasına neden olacağı, çocuğu okula giden, ailesiyle birlikte lojmanda veya kirada oturan personelin ise bu durumdan dolayı yerleşik düzenini bozmak zorunda kalacağı aşikardır.
Bu nedenlerle, 74 Demiryolu Bakım Müdürlüğü merkezinin Isparta ilinden, Dinar ilçesine alınmasının gerekçesi hakkında sendikamıza bilgi verilmesi ile söz konusu uygulamanın durdurulması hususunda gereğini arz ederiz." ifadelerine yer verildi. GÜLSES GAZETESİ
 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °