Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Arefe (Arife) Günü Mezarlık Ziyareti! Mezarlık Ziyaretlerinde Hangi Dualar Okunur, Nelere Dikkat Edilir?

Arefe (Arife) Günü Mezarlık Ziyareti! Mezarlık Ziyaretlerinde Hangi Dualar Okunur, Nelere Dikkat Edilir?

ISPARTA 9.04.2024 12:16:00 0
Arefe (Arife) Günü Mezarlık Ziyareti!  Mezarlık Ziyaretlerinde Hangi  Dualar Okunur, Nelere Dikkat Edilir?

Ramazan bayramının bir önceki günü olan arefe (Arife) 9 Nisan 2024 Salı günü yani bugün idrak ediliyor. Arefe ve bayramda mezarlık ziyareti yapacak vatandaşlar hangi duaları okumalı? Peygamber Efendimiz mezarlık ziyaretlerini hangi günler yapar ve hangi duaları okurdu? Mezarlık ziyaretlerinde nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Arefe (Arife) ve bayramda mezarlık ziyaretinde bulunmak isteyen vatandaşlar dilediği saatte mezarlık ziyareti yapabilir. Peki, arefe (Arife) günü mezarlıkta hangi dualar okunmalı? Mezarlık ziyaretlerinde nelere dikkat edilmeli? Arefe günü yapılacak mezarlık ziyaretleriyle ilgili aradığınız tüm detaylar haberimizde... 

MEZARLIK ZİYARETİ 

HANGİ GÜN YAPILMALI 

Mezarlıkların ziyaret edilmesi, ölünün anılması ve orada yatandan ibret alınarak bu fünyanın geçiçci olduğunun hatırlanması dinimizce tavsiye edilir. Mezarlık ziyaretlerinin haftada bir gün, özellikle cuma veya cumartesi günleri yapılmasıysa olumlu bir durumdur. Peygamber Efendimiz'in cuma, cumartesi arefe ve bayram günleri kabir ziyaretlerinde bulunduğuna dair rivayetler birçok kaynakta karşımıza çıkmaktadır. Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed’in cuma, cumartesi, arefe(Arife) ve bayram günlerinde kabir ziyaretleri yaptığı rivayet edilir. Bayramlarda, "İlla şu gün mezarlık ziyareti yapılmalı" şeklinde bir kural veya zorunluluk bulunmamakla birlikte, arefe (Arife) ve bayram günleri mezarlık ziyaretleri gerçekleştirilebilir. 

MEZARLIK ZİYARETLERİNDE 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Dini günlerde mezarlıkların ziyaret edilmesi, İslam dinince son derece önemlidir. Ziyaret vesileyle ölümün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması dinimizin tavsiye ettiği önemli hususlardandır. Kabir ziyaretinde bulunan kişi ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Peygamber Efendimiz geceleri Baki’ kabristanına gelir ve “Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selâm olsun. İnşaallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah’tan afiyet dilerim. Allah’ım, Baki’ kabristanında bulunanları bağışla” diye dua ederdi.

KABİR ZİYARETİNDE DUA VE KUR'AN

Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur’ân okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun olur. Ancak kabir ve türbe ziyaretlerinde İslâm’ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikadi bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak İslâm ile bağdaşmaz.

MEZARLIK ZİYARETİNDE 

OKUNACAK DUALAR

•        Sünnete uygun şekilde ziyaretiçin abdest alınır. Kabir ziyaretine geldiğiniz vakit, yer müsaitse kıbleyi arkaya gelecek şekilde, kaybetmiş olduğunuz meyyitin yüzüne karşı oturup selam verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir.

•        Kabir ziyaretinde Bakara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı Şerif, Fatiha ya da bilinen sureler okunup ölmüş olan bir kimsenin ruhuna hediye edilir.

•        Hadis-i şerifte yer alan bilgilere göre, "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse o meyyitin azabı kıyamete kadar kaldırılır. 

PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'İN 

KABİR ZİYARETİNDE OKUDUĞU DUA

Peygam Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) "Yasin, Kur'an'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan ahirete saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yasin'i ölülerinizi üzerine okuyunuz" hadis-i şerifinde buyurduğu şekilde meyyitin bir kimsenin ruhu için okunabilecek dualardan biri de Yasin suresidir.


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °