Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Araç Sahipleri İçin Zorunluluk Ortadan Kalktı; Tamamen Serbest Olacak

Araç Sahipleri İçin Zorunluluk Ortadan Kalktı; Tamamen Serbest Olacak

GENEL 14.12.2023 11:48:00 0
Araç Sahipleri İçin Zorunluluk Ortadan Kalktı;  Tamamen Serbest Olacak

Milyonlarca araç sahibi için yeni dönem başladı. Trafik sigortasında flaş değişiklik. Zorunluluk ortadan kalkıyor tamamen serbest olacak.

Araç sahipleri için zorunluluk ortadan kalktı tamamen serbest olacak 2

Milyonlarca araç sahibi ile ilgili flaş karar! Daha önce trafik sigortası için yol haritasını açıklayan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), önemli bir düzenlemeye imza attı.

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasındaki sorunları çözmek için yeni uygulamanın tüm detaylarını paylaştı.

SEKTÖR ÖDEMELERİ DEĞİŞECEK

Trafikte sürücülerin davranışlarına müdahale edip o zararı kaynağında azaltmak gerektiğini vurgulayan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile birlikte artık sigorta kanunuyla ilgili ikinci bir düzenleme şansının kalmadığını belirtti.

AŞIRI HASAR ÜRETEN

ALANLARI KAPSAYACAK

Net bir şekilde tazminatın hesaplama şeklini artık mevzuata koyamadıklarını söyleyen Eroğlu, sektör ödemelerinin de ona göre düzenleneceğini açıkladı. Trafik kazalarının azaltılması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, tahkim sistemi, eşdeğer parça kullanma gibi aşırı hasar üreten alanları kapsayacak düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı.

Yeni düzenlemede kişi temelli poliçe, müşteri davranışlarını etkileme, doğrudan tazmin gibi çalışmaların ardından sürücünün niteliğine göre teklifin verileceği serbest tarife amaçlanıyor. Araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası yaptırma konusunda yaşadığı sorunlara anlatan Eroğlu "Bu konuda önce şirketlere ceza verdik.

Ceza vermek yetmiyor, döndük tarifeyi artırdık, sorun devam ediyor. Genelge çıkarttık. İmtina genelgesinin sonuçları için üç ay bekledik sonrasında bu üç ay doldu. Bugün biraz baktık kasko trafik dengesi biraz yakalanmış ama hala sorun var" dedi.

ARTIK ZORUNLU OLMAYACAK

Eğer imtina genelgesinden istenilen sonuç elde edilemezse trafik operasyon merkezi kurulacak. Altyapının hazır olduğunu belirten Eroğlu, platformda teklif geldiğinde sigorta şirketlerinin zorunlu olarak teklif vermesi kaldırılacak.

"TAMAMEN SERBEST OLACAK”

Eroğlu, "Müşteri acenteye geldi, acente şirkete bildirecek, şirket yapacak veya yapmayalım diyecek. O zaman poliçe talebi operasyon merkezine gönderilecek. Talep edenin bilgileri 27 tane trafik sigortası satan şirket tarafından görülecek. Teklif verip vermemek tamamen serbest olacak. Zorla ver demiyoruz. Teklif verildiyse bekletmeden 5 dakikada poliçeleştirilecek. 

Eğer hiç bir sigorta şirketi teklif vermezse ki ben bunun yüzde 10''u geçeceğini zannetmiyorum. Kimse teklif vermediyse bir önceki sigorta şirketinin üzerinden havuza atacağız, bütün sektöre dağıtacağız. 1, 2, 3. basamakta nasıl yapıyorsak aynı şekilde alıp havuza dağıtacağız." açıklamasında bulundu. 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °