Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Anti Demokratik Aday Belirleme Sistemine; Tepki Olarak Bağımsız Aday Oldu

Anti Demokratik Aday Belirleme Sistemine; Tepki Olarak Bağımsız Aday Oldu

ISPARTA 23.03.2023 16:32:00 0
Anti Demokratik Aday Belirleme Sistemine;  Tepki Olarak Bağımsız Aday Oldu

İş insanı Mustafa Aydemir Isparta Bağımsız milletvekili adaylığını açıklayarak, gerçekleştirdiği basın toplantısında basın mensuplarıyla dün akşam saatlerinde bir araya geldi.

Partilerin mevcut aday belirleme sistemlerine tepki olarak bağımsız aday olmayı tercih ettiğini  açıklayan Bağımsız Milletvekili Adayı Aydemir; Sizler de iyi biliyorsunuz ki parti genel merkezlerinde 4-5 kişilik merkez yöneticisi ve genel başkan oligarşisinden verilen bir kararla adaylar belirleniyor’’ sözleriyle başladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ADAYLARI GENEL MERKEZ 

OLİGARJİSİ BELİRLİYOR

Isparta’dan 80-100 bin oy almış bir partinin seçmenlerine ‘’Biz kimi aday gösterelim’’ diye sorduğu daha görülmedi. Bu konuda kamuoyunda çok büyük bir tepki var ve bize de bu yönde çevreden ve halktan ‘’Bağımsızdan halkın adayı olarak çık ve bu sisteme de bir son vermiş olalım ‘’şeklinde bize baskı şeklinde talepler geldi. Seçmenle, halkla konuştuğumuzda  başka yoldan gidelim, bağımsızdan gitmeyelim diye istişare yaptığımızda başka yol bulamadık. Bağımsızdan halkın adayı olarak çıkmaya karar verdik. Bu seçimde bağımsız adaylığımı ortaya koyma nedenim, anti demokratik aday belirleme sistemine bir tepkidir. Şimdi şöyle düşünelim partilerin aday adayları bugün alındı.4 asil,4 yedek olarak belirlenecek. Yüksek Seçim Kurulu da prosedürleri yerine getirerek ilan edecek. Ben sizlere şunu ifade etmek isterim; bu sistemde eleme yapılmasın.

Isparta’da yüze yakın aday adayı olduğunu kabul edersek ve bunların tamamını meclise vekil olarak göndersek, Isparta’nın ilerleyişinde bir milim değişiklik olacağını düşünüyor musunuz? Olmaz, olamaz. Çünkü onlar genel merkezin çizdiği sınırlar içerisinde siyaset yapacaklar. Genel merkezi eleştirmek, yanlışları söylemek, yanlışları düzeltmek gibi bir hakları olamayacak. Çünkü onları genel merkez oligarjisi  belirliyor.. O sınırlar içerisinde kalacaklar ve mecliste kaldır elini, indir elini olacak.

Biz diyoruz ki; milletvekili adaylarını seçmen tercihleri belirleseydi parti yönetimine hatta seçilmiş olursa cumhurbaşkanına işleyişteki yanlışlık ve eksiklikleri çekinmeden iletebilir, aksaklıkların düzeltilmesi yolunda girişimlerde bulunabilirlerdi. Çünkü adaylıkları seçmen yani halk belirlediği için, halkın talepleri doğrultusunda genel merkez oligarşisinden çekinmeden, korkmadan hareket edebilirlerdi. Bilirler ki doğru yaptıkları zaman halk yine seçimlerde ilk sıradan aday yapacaktır.

Bu şekilde bir işleyiş aslında genel merkezin, genel başkanın, hatta cumhurbaşkanının da işlerini kolaylaştırır tabandan gelen taleplere milletvekillerinin aracılığıyla, bire bir vakıf olmuş olur. Seçimlerde de %50 barajını aşılıp aşılamayacağı endişesi ortadan kalkar. Böylelikle halkın talepleri doğrultusunda icraatlarını gerçekleştirmiş olmanın rahatlığını yaşarlar. Güçlendirilmiş parlamenter sistem konuşuluyor. Bu anti demokratik aday belirleme sistemiyle güçlü bir parlamenter sistem nasıl kurulacak? İster parlamenter sistem, ister cumhurbaşkanlığı sistemi olsun parlamentonun güçlü olması için milletvekili adaylarının belirlenmesinde halkın yani seçmenin tercihlerinin dikkate alınması gerekir. Yoksa adını değiştirmekle parlamento güçlenmez. Kimse kimseyi kandırmasın. Bağımsız milletvekili adayı olmamızın ilk sebebi budur.

ISPARTA’DAN BAŞLAYARAK KIRMADAN,

DÖKMEDEN GÜL DEVRİMİ YAPACAĞIZ

İkinci nedenimiz ise; bildiğiniz gibi ülkemizde cumhur ve millet ittifakı adıyla  iki büyük ittifak kuruldu. Şimdi bu ittifaklardan hangisi kazanırsa kazansın, diğer taraf kendini dışlanmış hissediyor olacak ve ülkenin yarıya yakınında bir karamsarlık ve moral bozukluğu oluşacak. Oysa seçilen cumhurbaşkanı ülkenin tamamının cumhurbaşkanı olacak ve bunun üzerine yemin edecek. Seçildiğimiz takdirde bizim görevcimiz seçilmiş cumhurbaşkanı ile muhalif seçmen grupları arasında bir diyalog kurarak, bir köprü oluşturarak, ülkede oluşan dışlanılmışlık duygularını, kaygı ve endişeleri, moral bozukluklarını ortadan kaldırmak üzere çalışmalar yapmaktır. Isparta ilklerin şehridir. Isparta’da kırmadan dökmeden ‘’Gül Devrimi’’ yaparak bu sistemi Isparta’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayacağız.

TÜRKİYE YÜZYILI PROJESİ YA DA CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILI PROJESİ OLACAK PROJELERİMİZ VAR

Bağımsız milletvekili adayı olmamadaki bir diğer neden ise, Türkiye yüzyılı projesi  ya da Cumhuriyetin ikinci yüzyıl projesi diyebileceğimiz Isparta’mız için çok önemli, Türkiye’mize örnek olabilecek projeler hazırladık. Biz bu projeleri, sayın cumhurbaşkanı adaylarına sunmayı planlıyorduk. Ülkemizde meydana gelen yüzyılın felaketi neticesinde gündem doğal olarak değişti. Aslında cumhurbaşkanı adaylarımızın ‘’Kimin ne  projesi varsa getirsin. Türkiye yüzyılı projesini beraber yapalım’’ şeklinde çağrıları vardı. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle bu süreç yaşanamadı. Bugün geldiğimiz noktada bu projelerin hayata geçirilebilmesi için güçlü bir milletvekili iradesine ihtiyaç olduğunu gördük. Ömrüm bürokraside mücadele ile geçti. Bu projelerin hızlı şekilde hayata geçirilebilmesi için  biliyorum ki mecliste güçlü temsilcilere ihtiyaç var. Bu nedenle değerli halkımızın güçlü desteğini alarak, hazırladığımız projelerimizle memleketimize hizmet etmek üzere elimizi taşın altına koymayı kendimize görev saydık. Doğal olarak bağımsız milletvekili olarak bunu nasıl başaracaksın sorusu akıllara gelecektir. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile çalışırım. Ama nasıl* Ülkenin bölünmez bütünlüğü, laik sosyal hukuk ,demokratik cumhuriyet değerleri içerisinde çalışan cumhurbaşkanı ile ben de çalışırım. Seçimlerin hemen ertesinde hazırladığım proje dosyamla ve çalışma programımla Cumhurbaşkanımızın kapısında olacağım. Öncelikle önemsediğim değerler çerçevesinde kendisine  ülkeye hizmet yolunda desteklerimi bildirerek, Isparta’mızda  da  hayata geçirmek istediğim bu önemli projeler için kendisinden destek talep ederek, bu konuda var  gücümle mücadele edeceğim.’’ /Elif AKGÜL

 

 


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °