Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Ak Parti’de Aday Olmak İsteyenler İçin; Kritik Gün...

Ak Parti’de Aday Olmak İsteyenler İçin; Kritik Gün...

SİYASET 5.01.2023 14:54:00 0
Ak Parti’de Aday Olmak İsteyenler İçin;  Kritik Gün...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan AK Parti MYK toplantısında seçim tarihinin öne çekilmesi en önemli gündem maddesiydi.

Çünkü seçimin normal zamanı olan 18 Haziran’da okulların kapanması, sınav tarihinin olması, yaz tatili sürecine girilmesi, Kurban Bayramı ve yaklaşık 100 bin vatandaşın hac yolculuğu gibi sıkıntılar vardı. Doğal olarak bu sıkıntılar nedeniyle 18 Haziran tarihi de tartışmalı bir hal almıştı.

SEÇİM TARİHİ ÖNE ÇEKİLİYOR

Toplantı sonrası çıkan haberlere göre, seçimlerin 18 Haziran’dan öne çekilmesi konusu kesinlik kazanırken, 30 Nisan ya da 14 Mayıs tarihi üzerinde durulmuş. Zaten bir süredir bu iki tarih sürekli gündemdeydi.

30 Nisan ilk tur için, gerekiyorsa da 14 Mayıs ikinci tur için uygun gibi duruyor. Ancak AK Parti’de ağırlıklı görüşün 14 Mayıs olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu tarihe sıcak baktığı söyleniyor.

Bu da mümkün ve uygun…

30 Nisan ve 14 Mayıs’la ilgili son kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinden sonra verilmesi bekleniyor.

MHP Lideri de zaten son grup konuşmasında bu değişikliğe yeşil ışık yakmıştı. Zaten son dönemde seçimlerin ne zaman olup olmayacağına dair Devlet Bahçeli’nin tutumu belirleyici oluyor.

MECLİS FESH OLUR MU?

Tabi iş bu kadarla kalmıyor…

Seçim tarihi kararının nasıl alınacağı da önemli… Çünkü Anayasa’ya göre, seçim tarihinin öne çekilebilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i feshetmesi ya da Meclis’ten 360 oy çıkması gerekiyor.

Nasıl bir yöntem izlenecek göreceğiz ama bana göre hangi tarih olursa olsun muhalefet de evet diyecektir. Meclis’in fesh edilmesine gerek kalmayacaktır.

HAZIRLIKLAR BAŞLIYOR

Ama Ak Parti MYK’sının en önemli kararı seçim tarihi değildi. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili listelerinin hazırlanmasını da istemiş. İlk adım İl başkanlarının  -bana göre ilçe başkanlarının da- istifasıyla ilgili sürecin tamamlanması. Aynı dönemde istifayı düşünen belediye başkanlarımızla ilgili sürecin de analiz edileceği kesin. Ama kesin olan Cumhurbaşkanının “Artık hazırlıklarımıza başlıyoruz” demesi…

Ak Parti bu süreci 28 Ekim’de Türkiye Yüzyılı toplantısıyla başlatmıştı. Devletin vizyonuna dair o çıkışı asgari ücret ve EYT gibi dar gelirliye dönük adımlar takip etti. Şimdi ise seçimin kendisi konuşuluyor.

Milletvekili listeleri konuşuluyor.

Yani yerel düzeyde de seçimin aktif biçimde ele alındığı bir sürece girdik.

TOPLUMDA DEĞİŞİM BEKLENTİSİ VAR

Isparta’da da listeler daha yüksek sesle konuşuluyor.

İki kriter var, bu listeleri konuşurken.

Bir- Mevcut vekillerin performansları ve kaç dönem görev yaptıkları…

İki- Toplumdaki değişim beklentisi…

Mevcut vekillerle ilgili daha sonra bir değerlendirme yapacağım ama daha kritik olan da toplumun beklentisi… Bu nedenle bugün bu konuya odaklanmak istiyorum.

Geçen dönem listede sadece bir ismin değiştiği AK Parti’de yeni isimler beklentisi yüksek. Bence de yeni en az 3 isim listenin seçilebilir yerlerinde olacaktır.

BUGÜN ALINACAK KARAR 

LİSTEYİ ETKİLEYECEK

Bu kararlar da Isparta’da da listeyi etkileyecek. Bunu hep beraber göreceğiz. Ama bu yazıyı bir tespitle bağlayayım… O kararlara göre Ak Parti listeleri konuşulmalı ama kim ne derse desin AK Parti bu seçimde teşkilatların temsiliyetine ağırlık vermeli. Ve elbette ekstra oy getirebilecek isimler tercih edilmeli. 


Anahtar Kelimeler: Parti’ Olmak İsteyenler ; Kritik ...
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °