Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

2017 Yılında Kurulan İYİ Parti, 7. Yılında Çöküşün Eşiğine Geldi; İYİ Parti Sırat Köprüsünde

2017 Yılında Kurulan İYİ Parti, 7. Yılında Çöküşün Eşiğine Geldi; İYİ Parti Sırat Köprüsünde

SİYASET 13.04.2024 17:55:00 0
2017 Yılında Kurulan İYİ Parti, 7. Yılında Çöküşün Eşiğine Geldi;  İYİ Parti Sırat Köprüsünde

2018'de CHP ile başlayan ittifak, 2024'te CHP'siz girilen 31 Mart yerel seçimlerinde beklenmeyen büyük bir sürpriz sonuçla neticelendi.

Topluma 3. yol sunmak için kurulan İYİ Parti, özellikle tek adam rejimine son vermek için güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş mesajı ile genişletilen ittifak ortaklarıyla birlikte topluma heyecan katan Meral Akşener, İYİ Partiyi anketlerde %18-19 seviyelerine kadar yükseltmeyi başarmıştı.

2023 14 Mayıs Cumhurbaşkanı seçimleri yaklaştıkça aday konusunda sorunlar yaşayan İYİ Parti, Meral Akşener'in "bu masa noter masası değil" diyerek 12. toplantıya kadar Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanı adayları konusundaki ısrarını sürdürdü.

Aday belirleme için 12. toplantıda 4 genel başkanın Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu önermeleri karşısında masaya 3. bir isim koyamayan Meral Akşener, masadan kalkmış, yaptığı sert açıklamada, masada dayatmalara maruz kaldığını ve artık bu masanın kumar masası olduğunu, dayatmalara boyun eğemeyeceklerini belirtmişti.

İYİ Parti GİK üyeleri ve birçok partili bu açıklamayı beğenmiş, masaya dönme diyerek Meral Akşener'i desteklemişti.

Meral Akşener, iki belediye başkanının Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alması teklifi karşılığında masaya dönmeyi kabul etmesi, kendisini destekleyenleri hayal kırıklığına uğratmıştı.

Bu masadan kalkıp oturmak, İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e olan güveni tartışılır hale getirerek tek başına girdikleri 2023 Milletvekili seçimleri öncesi %18-19 oranına yükselen İYİ Parti, %9.69 oy oranı ile 44 Milletvekili kazanarak 2018'de %9.96 ile 43 Milletvekili ile Meclis'te temsil hakkı kazanmıştı.

Meral Akşener'in, Ankara ve İstanbul dahil tüm illerde kendi adaylarıyla seçimlere katılacağız, biz kimsenin koltuk değneği değiliz açıklaması sonrası parti içinde İstanbul ve Ankara'da aday çıkartılmasına tepkiler başlamış, görevden alınan, istifa eden teşkilatlar ve milletvekilleri olmuştu.

Bu gelişmeler karşısında geri adım atmayacaklarını, her türlü sorumluluğun kendisinde olduğunu ve olumsuz bir sonuç karşısında gereğini yapacağını açıklayan Meral Akşener'in bardağı taşıran açıklaması ise Cumhurbaşkanı adayı olarak ısrar ettiği iki belediye başkanları için suçlayıcı, hatta kantarın topuzunu kaçıran tutarsız açıklamaları yanında Mansur Yavaş için "korkak" sözleri büyük tepkiye neden olmuştu.

Özü başına deyip transfer adaylar, İYİ Parti milletvekilleri ile girilen yerel seçimlerde büyük bir sürprizle karşılaşan İYİ Parti, kurulduğu günden bu güne en düşük oy oranı ile karşılaştı.

2024 31 Mart yerel seçimlerinde 81 ilde kendi adaylarıyla tek başına katılma kararı alan İYİ Parti, aldığı %3.77 oy oranı ile kendi içinde tartışma başlattı.

1 Nisan'da herkesin Meral Akşener'in istifa etmesini duyuracağını beklerken, Meral Akşener seçmenin kararını saygı ile karşıladıklarını ve olağanüstü seçimli kongre kararı aldıklarını duyurdu.

Bu açıklama sonrası teşkilat başkanı ile yerel seçimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve ekonomiden sorumlu baş danışman görevlerinden ayrıldığını duyurdu.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra, 27 Nisan tarihinde seçimli bir kongre kararının açıklanması, baskın bir genel kurul olarak değerlendirilmiş, parti içinde Meral Akşener'in yeniden aday olacak olması nedeniyle erken bir tarih belirlenmiş, bu kabul edilemez görüşü öne çıkmıştı.

Bu duruma tepki gösteren, ilk genel başkan adayı olarak kurucu genel başkan yardımcısı Mehmet Tolga Akalın, genel başkan adayı olacağını açıkladı.

Meral Akşener'in yeniden aday olma ihtimali, İYİ Partinin geleceği açısından bir güven problemini de beraberinde getireceği, bundan sonra partinin seçmen karşısında itibar görmesi konusunda karşılık bulup bulmayacağı endişesinin hakim olduğu, 27 Nisan tarihinde yapılacak olan genel başkan seçiminin merakla beklendiğini söyleyebilirim.

Meral Akşener'in yeniden aday olup genel başkan olması halinde, İYİ Partiyi yeniden toparlayıp toplumda karşılık bulması için yeni bir strateji bulması şart!!!

2017 yılından bu güne gösterdiği tavır, yaptığı çıkışlar, aldığı kararlar ile İYİ Partinin yükselişini engellemiş, bu nedenle parti içinde bir muhalefetin oluşmasını sağladığı bir gerçek.

31 Mart sonrası muhalefetin parti içinde bir dip dalga oluşmasına neden olduğunu, bu dip dalganın 27 Nisan tarihinde Meral Akşener'in yeniden genel başkanlığa aday olması ile bir tsunamiye dönüşüp parti yönetimi ve teşkilatlarda tepki istifalarını getirebileceği belirtiliyor. 


Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °
Salı 21.9 ° / 10 °
Çarşamba 22.4 ° / 11.6 °