Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

10 milyon dolarlık ihracat

Göller Bölgesi Teknokent Genel Koordinatörü Doç. Dr. Erkan Polat, 10 yıllık sürede Teknokent’in 10 milyon dolar ihracat yaptığını belirtti.

ISPARTA 19.01.2016 09:30:00 0
10 milyon dolarlık ihracat
Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu Yerleşkesi içerisinde hizmet veren Göller Bölgesi Teknokent’i girişimciler için önemli avantajlar sağlıyor. Isparta’nın sanayi alanında alamadığı teşviklerin daha fazlası Teknokent içerisinde işletme kuranlara veriliyor. Böylelikle firmalar Teknokent içerisinde hem arge çalışmaları yapıyor hem de üretimine önemli katkı sağlıyor. son olarak Isparta’nın dünyaya açılan markası arge çalışmaları için Teknokent içerisinde yerini aldı.
BÜYÜK TEŞVİKLER VERİLİYOR
Göller Bölgesi Teknokent Genel Koordinatörü Doç. Dr. Erkan Polat,Teknokent’in Isparta’daki teşvik konusunda yaşadığı eksikliği doldurabilecek tuğlalardan birisi olduğunu belirtti. Teknokent’in girişimcilere ne gibi avantajlar sağladığından bahseden Doç. Dr. Polat, “Girişimcilere önemli avantajlar sağlanıyor. Bir tanesi gelir vergisi. Arge yönlü proje ürettiğiniz zaman katma değer vergisini size yük olmaktan çıkarıyor. 2023 yılına kadar şuanda bir şirket açtığınızda vergi dilimlerinden faydalanabiliyorsunuz. Bunun yanında arge personeli için vergi stopajlarında da avantajlar var. Hatta sigorta primi teşvikinin de yüzde 50’sini bakanlık karşılıyor. Üniversite çalışan akademisyenlerin tamamı devlet memuru oldukları için şirket açmaları yasalarla kısıtlanmış durumda. Teknokent’in akademisyenlere girişimci yönlerini yani ürettikleri projeleri hayata geçirebilmeleri noktasında şirket açabilme olanağı sağlıyor. Öğrencilerin de girişimci ruhla projelerini hayata dönüştürme noktasında ciddi avantajlar sağlanıyor. TÜBİTAK, KOSGEB, Teknogirişim gibi proje desteklerine başvuruya gerek kalmadan sizin Teknokent içerisinde yer almanızı sağlıyor. Bu da ciddi bir avantaj. Bu da Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi Bakanlığı tarafından oluşturulmuş yapılarla KOSGEB gibi verilen desteklerle entegre olmamızı sağlayan yapılara dönüşüyor” şeklinde konuştu.
15’E ÇIKMAK ANA HEDEFLERİMİZDEN BİR TANESİ
Öte yandan Göller Bölgesi Teknokent’İn 2005 yılında kurulduğunu hatırlatan Doç. Dr.Erkan Polat, diğer Teknokent’ler arasında olgun sınıfta olduklarını söyledi. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: Bakanlığımızın her yıl puanlama sistemi var. Şuanda 62 tane Teknokent var. 48’i faal. Ben Teknokent koordinatörlüğüne başlayalı 4 ay oldu. 22’den bir yıl içinde ilk 15’e çıkmak ana hedeflerden bir tanesi. İnşallah başarabiliriz. Önemli olan hedef koymaktır. 15’e girmek kolay olmayacak. Bunun için ciddi çalışıyoruz. Bakanlığımız puanlama yaparken Teknokent’in yaşlarına ve olgunluğuna göre sınıflandırma yapıyor. 15 hedefleriz 20’inci olsak bile 48 içerisinde büyük başarıdır bizim için.
ROSENSE’DE TEKNOKENT’TEKİ YERİNİ ALDI
2015 yılında 55 firma varken son 4 ayda bu sayı 66’ya ulaştı. Şuanda Teknokent altında 62 firmamız var. Gülbirlik’in Rosense firması arge çalışmaları yapmak için geçtiğimiz hafta Teknokent’te şirket açtı. Bu bize bir ivme getirecek. Yerelde bu ivmeyi hareketlendirebilirsek diğer Teknokent’lerle yarışabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü diğer illerde olmaya gül, elma kira gibi avantajlarımız var. ODTÜ, İTÜ ile bilişimde yarışmamız zor. ODTÜ ile yarışabilirliliğimiz yok belki. Çünkü Ankara, OSTİM, bakanlık gibi şeyler örneğin ASELSAN Teknokent’in ortağı. Sadece orada 150 çalışan var. İvme olarak ODTÜ’yle yarışabilirlik açısından bakmasak bile teknolojiyi kullanma, bilişim yazılım sektörü açısından yarışabiliriz diye düşünüyorum.  ODTÜ’de sadece 150 oyun firması var. 150 oyun üretilmiş. Geçen yılki rakamları 5 milyon dolar. Sadece cep telefonlarında kullanılan oyunlar. Oyunlardan bir tanesi Apple’da ilk 10’da yer aldı. Onun sektörü bile yılda 5 milyon dolarlık bir yatırım getirebiliyor.”
ISPARTA’YI ÜST NOKTAYA TAŞIYABİLECEK FİRMALARA İHTİYACIMIZ VAR
Diğer taraftan Göller Bölgesi Teknokent hakkında bilgi veren Koordinatör Doç. Dr. Erkan Polat, “37 akademisyen 18 öğrenci firmamız var. 7 tane sadece özel şirket var. Bir tanesi Ankara’da önemli bir yazılım firması. Antalya ve Burdur kökenli firmalarımız var. Isparta’dan 4 firmamız var.  Sayı çok az aslında. Belki teşvikler anlatılamadı ya da şirketler açısından bu imkânlar bilinemedi. Dışarıdan gelecek firmaların üniversite laboratuarları, diğer imkânları kullanma imkânları var. Bunu belki anlatamadık. Belki öğrencilerle hocalarımızın bir kısmı Teknokent’i bilmiyor. Ama bakanlığın bu konuda ciddi destekleri var. Türkiye’deki en ucuz kiralar bizde. Teknokent’i mülkten para kazanan bir yer olarak düşünmek yerine arge ve bilim üreten akademi ile sanayiyi birleştiren bir yapı olması gereği üzerinden hareket ediliyor.  38 ofisimiz var. Diğer Teknokent’leri geçtiğimiz tek bir nokta kapasite. Yüzde 173 kapasite ile çalışıyoruz. Keşke birkaç binamız daha olsaydı ciddi bir gelişme sağlardık. Bu konuda ek bir yatırım düşünülüyor. Ama ofis sayısını artırmak da kaliteyi getirmeyecek. Bu işi önemseyecek Isparta’yı üst noktaya taşıyabilecek firmalara ihtiyacımız var.
1 MİLYON LİRALIK VERGİ MUAFİYETİ SAĞLAMIŞ DURUMDAYIZ
Bugüne kadar 10 yıllık sürede 10 milyon dolar ihracat yapmışız. Bugüne kadar 1 milyon liralık vergi muafiyeti sağlamış durumdayız. Bu sayı 2 yıl öncesine göre 15-20 firma sayılarak hesap edilebilecek bir rakam. 15 bilişim yazılım, ziraat ve tarım üzerine 13, makine teçhizat konusunda 9, sağlık teknolojileri üzerinde 8 firma çalışma yapıyor. Onun dışında inşaat, çevre ve savunma konularında firmalarımız çalışıyorlar.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °