Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İlk Ödemeler Yapıldı Kur Korumalı Mevduat Hesabına Para Yatıran Ne Kadar Kazandı? 100 bin Liraya 27 Bin Lira

İlk Ödemeler Yapıldı Kur Korumalı Mevduat Hesabına Para Yatıran Ne Kadar Kazandı? 100 bin Liraya 27 Bin Lira

EKONOMİ 24.03.2022 07:12:00 0
İlk Ödemeler 
Yapıldı
Kur Korumalı Mevduat Hesabına Para Yatıran Ne Kadar Kazandı? 
100 bin Liraya 
27 Bin Lira
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı Mevduat sistemine ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "KKM'de ilk ödemelerin dün itibariyle yapıldığını belirterek; “Kur korumalı mevduat tutarı 591 milyar TL'ye ulaşmıştır" denildi. Söz konusu sisteme 100 bin lira yatıran bir vatandaşın 27 bin lira kazandığı belirtildi.
 
Hazine Ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı Mevduat sistemine ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, kur korumalı mevduat hesabı ödemelerinin başladığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre kur korumalı mevduat hesabının 591 milyar TL büyüklüğe ulaştığı belirtildi.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde: "Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türk Lirası'na istikrar kazandırmak ve dolarizasyon eğilimini tersine çevirerek Döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısını hafifletmek amacıyla 2021 yılı Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılmak Hesabı (KKM) uygulamasında ilk ödemeler 3 aylık vade tercihinde bulunan hesap sahipleri için 23 Mart 2022 tarihi itibariyle gerçekleşmektedir.
 
Vatandaşlarımız tarafından büyük ilgi gösterilen yenilikçi bir ürünümüz olan KKM'de, 22 Mart 2022 tarihi itibarıyla 270 milyar TL'si Hazine destekli KKM ve 321 milyar TL'si TCMB destekli Dövizden/Altından Dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar TL büyüklüğe ulaşılmıştır. Böylece 1 milyonun üzerinde hesap sahibi tasarruflarını KKM'de değerlendirmiştir. Sisteme dahil olan hesap sahiplerinin yüzde 97'sini gerçek kişiler oluştururken, 28 bin 934 tüzel kişi de birikimlerini bu üründe değerlendirmeyi tercih etmiştir.
 
Ülkemizin finansal istikrarına önemli katkılar sunan ve bütçe üzerinde yükü oldukça sınırlı olan KKM uygulamamızın ekonominin geneline yayılan olumlu etkileri de gözlemlenmiştir. KKM milli para birimimize duyulan güveni kuvvetlendirmenin yanı sıra yatırım ve üretimin en önemli unsuru olan öngörülebilirliğin artırılmasına katkı sağlamıştır. KKM'nin hayata geçirilmesi ile yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı 10 puandan fazla azalmıştır. Ayrıca KKM uygulaması neticesinde TL mevduatın ortalama vadesinin 2 katına yükselmesi bankacılık sektörünün kredi-mevduat vade uyumsuzluğu sorununa iyileştirici yönde katkı sağlamıştır. KKM kapsamında uygulanan faiz üst sınırının katkısıyla bankaların fonlama maliyetleri gerilerken, bu durum ticari kredi faizlerinde düşüşü desteklemiştir. Son olarak da, KKM uygulamasının oluşturduğu istikrarın etkisiyle Rusya-Ukrayna krizine ve FED faiz artışına rağmen finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sınırlı kalmıştır. KKM'ye büyük ilgi gösteren vatandaşlarımıza milli paramıza duydukları güvenin yanı sıra makroekonomik ve finansal istikrara sağladıkları destek için teşekkür ederiz” denildi.
 

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °