Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Gerileme Dönemi

Isparta, Rekabet Endeksi’nde 6 yıl içinde 2 basamak geriledi; ilk 10’dan küme düştü.

EKONOMİ 12.12.2016 06:17:00 0
Gerileme Dönemi
ISPARTA İÇİN ALARM
            TÜRKONFED ilâ Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin 2008- 20014 karşılaştırmalı bilimsel raporuna göre Isparta, 10’uncu sıradan 12’ye geriledi. Endeks değeri ise 43’ten 41’e düştü
 
2008 YILI: 10’UNCU
2014 YILI: 12’NCİ
            Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM)
            Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu’nu yayımladı.
            Isparta 6 yıl içinde 2 basamak birden düştü
            Zira ilki 2008’de yapılan Rekabet Endeksi’nde Isparta 10’uncu durumda idi
            2014 verileri aydınlığında gerçekleştirilen bilimsel çalışmada ise Isparta ilk 10 Kümesi’nden düştü. 12’nci sıraya geriledi.
            Isparta’nın 2008’de 43 olan Endeks Puanı da 41’e düştü.
VERİLER NE DİYOR?
REKABET GÜCÜNÜ
KAYBEDİYOR
            Ortaya çıkan somut veriler Isparta’nın rekabet gücünü kaybettiğinin net bir göstergesi
            Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından ilki 2009 yılında açıklanan ve 81 ilin rekabet güçlerini değerlendiren ‘İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu’, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde daha gelişmiş bir veri seti ve metodoloji ile güncellendi. Türkiye’de rekabetçiliğin bölgesel dağılımına dair daha tamamlayıcı bir tablonun ortaya çıktığı rapor kapsamında, geçmişe dönük olarak karşılaştırma yapılarak aradan geçen süre zarfındaki değişiklikler de analiz edildi.
            Daha fazla refah üreten ve bu refahı daha fazla dağıtan bir ülke için, bölgesel kalkınma ve rekabetçiliğin kritik öneme sahip olduğunu ifade eden TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: “Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ve orta eğitim tuzağı sorunlarıdır. Verimlilik artışı, bölgesel kalkınma ve rekabetçilik dinamiklerini tetiklemekten geçmektedir. Bölgelerarası ekonomik ve sosyal farklılıklar, ülke genelinde derin kalkınma farklılıkları yaratmaktadır. Burada iş dünyasına ve temsil örgütlerine önemli görevler düştüğü gibi, ülke ve bölgelerin rekabetçiliğini artıracak kamu politikalarının uygulanması da gerekmektedir” dedi.
 
Sekiz alt endeks ve 65 değişkene
göre rekabetçilik araştırıldı
 
            Çalışmada il bazında rekabetçilik endeksini oluşturan sekiz alt endeks ile 65 değişkenin ışığında rekabetçi dinamikler araştırıldı. Rekabetçilik endeksine baz oluşturan alt endeksler; makroekonomik istikrar, piyasa büyüklüğü, finansal derinlik, emek piyasası, insan sermayesi, yaratıcı sermaye, sosyal sermaye ve fiziki altyapı olarak sıralandı. Bu başlıklar altında, okullaşma oranından, kişi başına elektrik tüketimine kadar birçok değişken değerlendirmeye alındı.
 
“Bölgesel politikalar orta gelir
tuzağı için de önemli olacaktır”
 
            “2008-2014 yılları arasında il bazında farklılaşmalar görülmesine rağmen, bölge bazında anlamlı bir farklılık meydana gelmemesi, makro politikaların bölgesel kalkınmada yeterliliğinde soru işaretleri oluşturmaktadır” diyen TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek, TÜRKONFED tarafından 2012 yılında ilki yayımlanan Orta Gelir Tuzağı raporunu hatırlatarak şunları ifade etti: “Bu soruya daha detaylı bakabilmek amacıyla, rapor daha önce yapılan bir TÜRKONFED çalışmasına paralel olacak şekilde, rekabetçilik endeks sonuçlarına orta gelir tuzağı sınıflamasına göre bakmıştır. İllerin orta gelir tuzağı riskinde bulunmayan; orta gelir tuzağı riski bulunan ve orta-düşük gelir grubunda olan iller olarak gruplandırılması önemli birkaç sonuca işaret etmiştir.”
 
 Akdeniz Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °