Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

EYT'liler Yasa Çıkmadan Önce Mutlaka Bu İşi Halledin!

EYT'liler Yasa Çıkmadan Önce Mutlaka Bu İşi Halledin!

EKONOMİ 20.07.2022 19:37:00 0

EYT
Sakın geç kalmayın milyonlar akın edecek SGK İl Müdürlüklerine gidilerek yapılacak.
 
EYT Yasasından önce vatandaşların SGK İl Müdürlüklerine giderek tamamlamaları gereken işlemlerini biran önce halletmelerinde fayda var. EYT Yasası sonrasında vatandaşlar oluşabilecek yoğunluk nedeniyle bu işlemleri için beklemeleri gerekebilir. Beklememek için yapılması gerekenler.
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için vatandaşlar için Çalışma Bakanlığı'ndan gelecek dosya ve TBMM'den gelece onayı bekliyorlar. 2022 sonu 2023 yılı başı EYT Yasası için oldukça önemli dönemler olarak gösterilirken tüm sürecin 2023 seçimlerinden önce bahar aylarında tamamlanması öngörülüyor. EYT Yasası için  beklemede olan vatandaşlar ise bakanlığın hazırlayacağı formülleri beklemedeler.
Düzenlemenin hangi şartlarla hangi özelliklerle ve kimler için çıkacağı merak konusu. Düzenleme için beklemede olan vatandaşların ise dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Özellikle EYT Yasası için sınırda olanlar borçlanma ve diğer işlemlerini yasa tarihinden önce tamamlamalılar.
YASADAN ÖNCE MUTLAKA
SGK İL MÜDÜRLÜĞÜNE GİDİN
EYT Yasası için kritik tarih 8 Eylül 1999 olarak açıklandı. Bu tarihten önce işe girenlerin kapsam içerisinde yer alması ve EYT ile emeklilik hakkı kazanması bekleniyor. Yasa ile emekli olacak vatandaşlar için işe giriş tarihi, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi belirleyici olacak.
Kapsam içinde yer alan vatandaşlar için yapılacak tek işlem beklemek olurken bazı vatandaşların durumları kritik. İlk işe girdikleri tarihin sınırda olması, doğum borçlanması ve askerlik borçlanması yapılmasını gerektiriyor.
Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması vatandaşların ilk işe giriş tarihlerini öne çekmesini sağlıyor. Eğer kişi işe gitmeden önce askerlik yapmışsa, işe girmeden önce anne olmuşsa borçlanabilir. Borçlanılan süre kadar ise işe giriş tarihi öne çekilir. Özellikler Eylül 1999 sonrası, 2000 hatta 2001'de işe girenler borçlanma ile EYT kapsamında işe girebilirler. Bu durumda emeklilik yaşı çok öne çekilir.
SAKIN GEÇ KALMAYIN
Borçlanma yapacak olanlar 2022 Temmuz ayında asgari ücrete yapılan son zam sonrası güncel rakamlar üzerinden ödeme yapacaklar. Kadın çalışanlar 1 3 veya 3 çocuk için borçlanma hakkında sahip. Bu durumda bir kadın çalışan işe girmeden önce 3 çocuk sahibi olmuşsa borçlanma ile 2160 günlük kazanç sağlayabilir. Erkek çalışanlar ise askerlik süresi kadar 180 gün 360 gün ge.miş yıllar için 540 gün borçlanabilirler.
İLK İŞE GİRİŞ
TARİHİNİ KONTROL EDİN
e-Devlet üzerinden ilk işe giriş tarihini kontrol etmeniz gerekiyor. İlk işe giriş tarihinde yanlışlık olanların da EYT Yasası öncesinde gerekli kontrolleri ve düzeltmeleri yapmaları lazım.
Aksi durumda EYT Yasasından sonra kurum çok yoğun bir çalışma sürecine gireceğinde bu işlemlerde bekleme süreleri artabilir.
Herhangi bir aksilik yaşamak istemeyen EYT'liler en kısa zamanda kontrollerini yapmalı, varsa gerekli düzeltmeler için adım atmalı ardından süreci tamamlamalı.

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °