Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bu Kış Vatandaşı Faturalar Yakacak; Vay Fakirin Haline!

Bu Kış Vatandaşı Faturalar Yakacak; Vay Fakirin Haline!

EKONOMİ 2.10.2021 20:21:00 0
Bu Kış Vatandaşı Faturalar Yakacak; 
Vay 
Fakirin
Haline!
Isparta’da sonbahara geçişle birlikte hava sıcaklıklarında düşüşler yaşanırken, kömür ve odun sezonunu açıldı. Şehirde kömür fiyatları şimdiden cep yakıyor! Elektrik ve doğalgazdaki artış da dikkate alındığında bu kış vatandaşı faturalar yakacak.  
 
Türkiye’de bir yandan doğalgaza zam yapılırken eş zamanlı olarak kömür fiyatlarının da fırladığını belirten Kömür satıcıları; “Kömür fiyatları geçen seneye göre %125 arttı. Geçen sene 1250 TL olan kömürün tonu bu yıl 2500 ile 3000 TL arası değişiyor, birçok ilde de yerli kömür tüketimi yasak. Dolayısıyla Rusya’dan kömür ithal etmek zorunda bıraktılar. Ancak sorun şu ki ne vatandaşın kömür alacak parası ne de kömür satıcılarının stoklar bittiğinde ithal edeceği bir kömür yok. Bu kış, yurttaşları ödedikleri faturalar yakacak. Ülkede İğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Ayda bir doğalgaza zam yapılıyor. Doğalgazın olmadığı yerlerde de mecburen kömür yakılıyor. Ancak ithalatı kendine rant kapısı yapanlar, birçok ilde yerli kömür kullanımını yasaklayarak, Rusya’dan kömür ithalatını zorunlu kılıyor. Kömürün tonu 2500 TL ile 3000 TL arası değişiyor.
 
Ülkede dolar fırladı. Dolar fırlayınca, ülke ekonomisi ithalata dayalı ekonomi olduğu için her şeyin fiyatı da fırladı. Bunun son örneği kömür fiyatları oldu. Bugün, doğalgaz kullanılamayan yerlerde kömür, temel ısınma kaynağı. Ancak birçok ilde yerli kömür kullanımı da yasak. Yasağın olmadığı yerde ise ithal kömür doğal olarak özendiriliyor. Bugün kömürün tonu 2500 TL ile 3000 TL arası değişiyor.  Temiz çevre hakkı gerekçesiyle bir yandan olması gerektiği gibi yurttaşlar doğalgaza teşvik ediliyor bir yandan ise doğalgaza taksimetre gibi zam yapılıyor.
İNSANLAR NASIL ISINACAK?
Bir yandan pandemi sürüyor, bir yandan insanlar evlerde kalmak zorunda. Geçtiğimiz yılı unutmayalım, insanlar ısınmak için olağanüstü çaba sergiledi. İnsanlar hayatta kalmak, donmamak için iktidarın politikalarıyla mücadele etti. Bir yılda enflasyon fırladı. Dolar fırladı. Bu durumda olan vatandaşa oluyor. Bu zamların geri alınması şart. Piyasaların regüle edilmesi şart.
HER ŞEYE ZAM!
En kötü ev kirası 1000TL’den başlıyor. Faturalar da en kötü 700 liraya dayanıyor. Kalan parayla ev mi geçindirsinler, çocuk mu okutsunlar, mutfak alışverişi mi yapsınlar? Bütün ülke, bir avuç insanı zengin etmek için çalışıyor.  
Bu arada doğalgaz bağlantısı olmayan vatandaşlar, Isparta ve ilçelerindeki odun kömür satış yerlerinin yollarını tutmaya başladı.”
 
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °