Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

BAİB 2018 hedefini Isparta’dan açıkladı

BAİB 2018 hedefini Isparta’dan açıkladı

EKONOMİ 3.03.2018 06:00:00 0
BAİB 2018 hedefini Isparta’dan açıkladı
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Şubat ayı ihracat rakamlarını Isparta’da açıkladı. 2018 yılı ihracat hedefini de açıklayan Satıcı Batı Akdeniz’den 2018 yılında 2 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini söyleyerek 2023 hedefinin ise 5 milyar dolar olduğunu söyledi. BAİB Başkanı Satıcı, Isparta’nın ihracat potansiyelinin 400-500 milyon dolar civarında olmasına rağmen diğer illerden yapılan çıkışlar nedeni ile kayıtlarda 267 milyon dolar olarak göründüğünü söyledi.
 
 
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Şubat ayı ihracat rakamları basın açıklaması ve sektörel değerlendirme toplantısı için Isparta’ya geldi. ITSO’da yapılan ihracat rakamları açıklamasında “Öncelikle ülkemizin bekası uğruna Afrin harekatında şehit düşen askerlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyetinin her bir ferdi olarak bu zorlu süreçte askeri-siyasi-ekonomik anlamda üzerimize düşenleri yapmalıyız” diye başlayan Satıcı, ihracatçılarında bu bilinçle hareket ettiğine dikkat çekti.
BÖLGE İHRACATI ADINA BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK
BAİB’in 2011 yılı sonunda bölgesel birlik statüsüne kavuştuğunu söyleyen Satıcı, “Vaktiyle sadece 3 sektöre hizmet verebilirken yoğun girişimlerimiz sonunda 2011 yılında Bölgesel Birlik statüsüne kavuştuk. Bugün artık yaş meyve sebzeden madene, kimyevi maddelerden ağaç-orman ürünlerine kadar 25 farklı sektörde ihracatçılarımıza hizmet sunuyoruz. Bölgesel Birlik statüsüne kavuşmamızla birlikte üye profilimiz ve üye sayımızda büyük bir gelişim gösterdik ve 6.000’i aşkın ihracatçı firma üyemiz ve Antalya-Burdur-Isparta üçgeninde gerçekleştirdiğimiz yoğun faaliyetlerimiz sayesinde bölgemiz ihracatı adına çok başarılı bir yıl geçirdik” dedi.
BATI AKDENİZ’DEN 168 ÜLKEYE İHRACAT
BAİB’in faaliyetlerini anlatarak sunumuna devam eden Satıcı, KDV kanununda yapılan değişikliklerin firmaların yararına olacağını bildirdi. Batı Akdeniz için 2017 yılı ihracat hedefinin aşıldığını hatırlatan Satıcı, “2017 yılında; 1.7 Milyar doları aşkın ihracat rakamına ulaşarak 1,6 milyar dolar olan 2017 ihracat hedefinin de ilerisine geçtik. Bu rakam ile Birlik tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdık. Bölge olarak, geçen sene ihracat yapılmamış olan yaklaşık 20 ülkeye yeniden ihracata başladık, toplamda ise 168 ülkeye ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
 
ISPARTA’DA 371 BAİB ÜYESİ VAR
Isparta’dan en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörlerin, madencilik ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, yaş meyve ve sebze olduğunu belirten Satıcı BAİB Üye sayısının ise 371 olduğunu bildirdi. Satıcı açıklamasında, “Isparta üretim anlamında ise mermer üretimi son yıllarda büyük önem kazanmış olup çıkarılan mermerin tamamına yakını ihraç edilmektedir. Diğer taraftan kereste ve ağaç ürünleri, tarım ürünlerinde özellikle elma, kiraz ve gül en önemli üretim ve ihracat kalemlerindendir.
Dünya toplam elma üretiminin %1’i Isparta’da yapılmaktadır. Dünya gülyağı üretiminin ise %60’ı ülkemizde bunun da %80’i Isparta’da yapılmaktadır. Isparta’daki kiraz üretiminin ise yaklaşık %30’u ihraç edilmektedir. Toplamda 66 firmanın yer aldığı ve başlıca Tekstil, ağaç Sanayi, Gıda ve Metal sektörlerini içeren Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi bölge ekonomisine ve ihracata önemli katkı sağlıyor” dedi.
ISPARTA’NIN İHRACATINI BAŞKA İLLERDEN YAPILAN ÇIKIŞ DÜŞÜRÜYOR
Satıcı, “Isparta’nın ihracat potansiyeli 400-500 milyon dolar civarında olmasına rağmen diğer illerden yapılan çıkışlar nedeni ile kayıtlarda 267 milyon dolar olarak görünmektedir” diyerek 2017 yılında Isparta’nın ihracatını bir önceki yıla göre %15,23 oranında arttırdığını belirtti.
ISPARTA İHRACATINI ŞUBATTA %39 ARTIRDI
Isparta’nın şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 
ülke bazında Isparta ihracatına baktığımızda geçen yılın şubat ayına göre Özbekistan’a yapılan ihracatta büyük bir artış olduğu görülüyor. Şubat ayında toplam 21 milyon dolarlık ihracat yapan Isparta ihracat geçen yıla göre kg bazında %265, dolar bazında ise %39 artmıştır” dedi. Satıcı, Isparta ihracatında ilk üç sırayı alan sektörlerin iklimlendirme sanayii, kimyevi maddeler ve mamulleri ile madencilik ürünleri olduğunu bildirdi. GÜLSES GAZETESİ
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °