Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Yarıyıl Tatili Öncesi MEB'den Son Dakika Hamlesi! Kimse Beklemiyordu Resmen Duyuruldu Büyük Jest

Yarıyıl Tatili Öncesi MEB'den Son Dakika Hamlesi! Kimse Beklemiyordu Resmen Duyuruldu Büyük Jest

EĞİTİM 20.01.2022 10:17:00 0
Yarıyıl Tatili Öncesi MEB
Yarıyıl tatiline günler kala Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Koronavirüs salgını sürecinde yüz yüze eğitimin ne kadar devam edeceği merak ediliyordu.
 
Pek çok üniversitenin uzaktan eğitim kararı almasının ardından MEB'den de benzer bir adım geleceği düşünülüyordu. Okullardaki yüz yüze eğitim sürecinde Bakan Özer sıklıkla okullardaki son durumu paylaşıyordu. Böylece velilerin yaşadığı tedirginlik azalırken okulların koronavirüs salgınına hazırlıklı olduğu ortaya çıktı. Pandemi sürecinde gerek uzaktan eğitimde gerekse yüz yüze eğitimde özveri ile çalışan öğretmenlere ise Milli Eğitim Bakanı Özer'den jest geldi. Millî Eğitim Bakanlığı, 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren şu ana kadar okulları kesintisiz haftada beş gün yüz yüze açık tutmak için yoğun çaba sarf etti. Bir hafta sonra başlayacak yarıyıl tatili öncesi Mahmut Özer’den jest geldi.
 
Yarı yıl tatiline kısa bir süre kaldı. Hem öğrenciler hem de öğretmenler yoğun geçen dönem sonrası iki haftalık ara tatili bekliyor. Koronavirüs salgınında olağanüstü çaba harcayan öğretmenlerin başarısı ise ödülsüz kalmadı.
Bakan Özer, koronavirüs salgını sürecinde büyük fedakârlık gösteren tüm öğretmenlere ve idari kadroya başarı belgesi gönderdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bakan Özer şunları söyledi: “Yaklaşık bir buçuk yıllık uzaktan eğitimden sonra tüm sınıf seviyelerinde haftada beş gün yüz yüze eğitime geçebilmek, gerçekten kararlı adımlar ve kurallara titizlikle riayet edilmesini gerektiriyordu. Öğretmenlerimiz, öğrencilerini; öğrencilerimiz, okullarını ve arkadaşlarını özlediler. Büyük bir kavuşma gerçekleşti. Geliştirdiğimiz sistem ile süreci tüm paydaşlarımızla başarılı bir şekilde yönettik. Bu sürecin en büyük kahramanları, öğretmenlerimiz oldu. Maskelerle ders anlattılar. Ayrıca öğretmenlerimizin aşılanma oranları, ülkemizdeki ortalama oranların çok üzerinde seyrettiği gibi kıta Avrupa’sındaki çoğu ülke öğretmenlerinin aşılanma oranlarının da üzerine çıktı. Bu süreçte öğretmenlerimiz, okullarda kuralların uygulanmasında da çok titiz davrandılar. Ayrıca idari personelimiz de sürece çok önemli katkıda bulundu. Hep birlikte topluma salgın ortamında en güvenli ortamın okullar olduğunu, okulların en son kapanacak yerler olduğunu göstermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bakanlık olarak tüm öğretmenlerimiz ve idari personelimize okullarımızın yüz yüze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle teşekkür etmek için başarı belgesi düzenleyerek ilettik. Tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum.”
YÜZ YÜZE EĞİTİM SÜRECEK Mİ?
Bakan Özer yüz yüze eğitim ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yüz yüze eğitime devam ediyoruz. Bugün itibariyle tüm sınıfları Kovid-19'dan dolayı kapalı olan hiçbir okulumuz yok. Omicron varyantından dolayı yayılımlar hızlı ama bizim avantajımız öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının yüksek olması. En az bir doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 94'lere geldi. En az iki doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 89'lara geldi. Aşı olmayıp hastalığı geçirip bağışıklık kazanan öğretmenlerimizin oranı da yüzde 5 civarında. En az iki dozu aşı olmuş bir şekilde antikorunu üretmiş öğretmen oranımız yüzde 94 civarında. En az 3 doz aşı olmuş öğretmen oranımız yüzde 45'lere geldi. Almanya, İngiltere, Fransa gibi yüz yüze eğitime devam eden ülkelerdeki öğretmenlerin aşılanma oranından daha yüksek aşılanma oranına sahibiz" şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Bakan Özer son verdiği röportajda da yüz yüze eğitimin devam edeceğine vurgu yapmıştı. Özer yüz yüze eğitim ile ilgili, "Salgın nedeniyle okulun bir öğrenme ortamı olmanın ötesinde çok boyutlu anlamları olduğu ilk kez toplumun tüm kesimleri tarafından net bir şekilde görüldü. Bu nedenle uzaktan eğitim, okul ortamının kesinlikle bir alternatifi olamaz. Uzaktan eğitim sadece öğrenmeyle ilgili olağanüstü koşullarda zorunlu bir eğitim platform işlevi görür. Tüm dünya uzaktan eğitimin eşitsizlikleri artırdığı, bu nedenle mümkün olduğu kadar yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiği konusunda mutabık. Hal böyleyken bizim de istediğimiz yüz yüze eğitime haftada beş gün geçmek oldu. Bu nedenle okulların ilk açılması ve en son kapatılması gereken yerler olduğunu sıklıkla tekrarladım. Tüm dünyada aşı, maske, mesafe ve hijyene dikkat etmenin ötesinde alınabilecek bir önlem de yok. Biz de bu önlemleri süreci yürütmenin merkezine koyduk. Oldukça işlevsel bir mekanizma kurduk. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulu ile koordineli bir şekilde süreci şu ana kadar başarılı bir şekilde yürüttük. Yeni varyantlarda da süreç başarılı bir şekilde devam ediyor. Şu anda da 850 bin sınıfın çok azı (yüzde 1’in çok çok altında) vaka veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verdi. Dolayısıyla, şu an için okullarda yüz yüze eğitime ara verme gündemimizde değil." ifadelerini kullandı.
MEB'DEN FLAŞ ADIM!
Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde fırsat eşitliği kapsamında anaokulu sayısını hızla artıracak adımlar atıyor. 2022 yılı sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapmayı planlayan Bakanlık, planını hızla uygulamaya başladı. Şu ana kadar 5 bin 500 yeni ana sınıfı açan Millî Eğitim Bakanlığı, 5 yaş grubunda okullaşma oranını kısa sürede yüzde 78’den yüzde 85’e çıkardı. Böylece 3-5 yaş grubunda okullaşma oranı da yüzde 45’ten yüzde 48’e yükselmiş oldu. Bu kapsamda 2022 yılı sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapılması hedefleniyor. Ayrıca 2022 yılında yapılacak ilkokulların tamamının bünyesinde anaokulu veya anasınıfı yapılması kararı alındı.
YIL SONU HEDEFİ YÜZDE 76
Tüm illerde okul öncesi eğitime erişimi artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi: “Eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için okul öncesi eğitime erişimi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu kapsamda 2022 yılı sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapacağız. Gerekli planlamalarımızı yaptık. Projeyi Emine Erdoğan Hanımefendinin himaye ve destekleriyle başlattık ve yürütüyoruz. İlk adım olarak İstanbul’a her biri 12 derslikli 100 yeni anaokulu yapımını başlattık. İstanbul’a 2022 yılı sonuna kadar bin yeni anaokulu yapacağız. 2022 yılı sonuna kadar 3 yaş grubunda yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50’ye; 4 yaş grubunda yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70’e ve 5 yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını da yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik planlamamız, başarılı bir şekilde işliyor. 5 yaş grubunda Şubat 2022 için koyduğumuz hedefe 2021 yılı sonu itibarıyla ulaştık. 2022 yılı sonunda bu hedeflere ulaştığımızda 3-5 yaş grubunda okullaşma oranımız yüzde 45’ten yüzde 76’ya çıkmış olacak. Böylece, okul öncesinde okullaşma oranında da çok önemli bir artış sağlayarak OECD ortalamasına yaklaşmış olacağız.”

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °