Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Öğretmen adayları eleştirilince motivasyonunu düşürmemeli

Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen Aday Öğretmen Yetiştirme Uygulaması programında konuşan Vali Özkan, öğretmen adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

EĞİTİM 2.04.2016 09:13:00 0
Öğretmen adayları eleştirilince motivasyonunu düşürmemeli
Milli Eğitim Bakanlığı’nca başlatılan Aday Öğretmen Yetiştirme Uygulaması programı önceki gün Isparta’da yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali Vahdettin Özkan, İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can ve aday öğretmenler katıldı. Burada aday öğretmenlere yönelik önemli mesajlar veren Vali Özkan, özellikle kırsal bölgelerde yaşanan sorunları tecrübeleriyle anlattı.
ELEŞTİRİLER MOTİVASYONUNUZU DÜŞÜRMESİN
 Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür uygulamasının çok yerinde ve anlamlı olduğunu ifade eden Vali Özkan, “Öğretmen toplumun her alanında bir rehber. Nasıl bir rehberlik yapacaktır? Bunu hep beraber öğrenme açısından bu öğretmen yetiştirme anlamındaki eğitimin sadece teorik eğitim değil, pratikleri müşade etmenin çok önemli olduğunu birlikte görüyoruz. her hizmetin belli bir hedef kitlesi ve alıcı grubu vardır. Eğitime baktığımız zaman hedef kitlesi tüm insanlarımız. En gelişmiş ülkelerin ana haber bültenlerine baktığımız zaman eğitimle ilgili 1-2 tane mutlaka eleştirel haber görürsünüz. Değişen sistemde bu çocukların hali ne olacak sorularıyla hep karşı karşıya kalacaksınız? Bu tür toplantılarda bu tür gelen önerilerin, doğru ya da yanlış eleştirilen yönetimi nasıl olmalı? Bizim öğretmenlerimizin, öğretmen adaylarımızın çok motivasyonu yüksek şekilde sınıfa girip bilgi ve tecrübe paylaşımında yaptığı işle ilgili bu kadar eleştiriye maruz kalması kendi motivasyonunu düşürmemesi lazım. Bu noktada baktığımız zaman mutlaka tecrübelerden istifade etmemiz lazım” şeklinde konuştu.
ÇOK SAĞLIKLI BİR EĞİTİMİN SUNULMASI YİNE SİZİN ELİNİZDE
Vali Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli, manevi değerler dediğimiz toplumumuzu ve ailemizi ayakta tutan belli hususların aşınmasıyla yarın nasıl bir aile yapısı, nasıl bir gençlik, nasıl bir toplum sorusu karşımızda durmaktadır. Tüm bu soruların cevaplarını bulacak kişiler, öğretmenlerimizdir yani sizlersiniz. Bu yönden çok sağlıklı bir eğitimin sunulması yine sizin elinizde.
ANADOLU’NUN KALKINMASINDA KÖY ÖĞRETMENLERİN ROLÜ BÜYÜK
Her biriniz yarın Anadolu’nun dört bir yanına gideceksiniz. Anadolu’nun kalkınmasına öncülük yapan kimlerdir denildiği zaman herkesin aklına köy öğretmenleri gelir. Köy okullarına giden arkadaşlarımızın bu anlamda diğer alanlarla ilgili bir eğitim sürecinin olduğunu düşünüyorum.
KIRSAL BÖLGELERDE KİRALIK EV OLMAYAN YERLER VAR
Derslik sayılarıyla ilgili son 10 yıl içinde bakanlığımız ve hükümetimiz ciddi atılımlar yaptı. Ama öğretmenlerimiz açısından iyileştirmemiz gereken bir alan olduğunu düşünüyorum. Özellikle kırsal kesimde bazen öğretmenlerimiz gittiği zaman orada kiralık bir ev bulamayabilirler. Bunu ben mesleki tecrübemde de gittiğim yerlerde gördüm. Örneğin Van’ın Bahçesaray İlçesinde çalıştığım zaman bunu gördüm. Şırnak’ta çalıştığımda bunu gördüm. En uç, sınırda öğretmenlerimiz gittiği zaman kiralık ev bulamadığı yerler nerelerdir o tür yerleri tespit ettik. Şırnak’ta 52 yer tespit ettik. 42 yerde 400’e yakın dayalı döşeli yerleri öğretmenlerimize vermiş olduk. O çok iyi bir model oldu. Daha sonra bunu kalkınma bakanlığı, özellikle kiralık ev bulma imkanı olmayan öğretmenlerin ama ikameti zorunlu olduğu köylerde bir süreç başlattı. Bunun bitmesi halinde öğretmenlerimizin önünde en büyük sorunlardan birisi olan kırsal alanda kiralık ev olmayan yerlerde barınma ihtiyacı noktasında ciddi mesafe kat edilmiş olacak. İyileştirilmesi gereken alan olarak burada mutlaka bir mesafe kat etmemiz lazım.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °