Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

‘Mülakata katılmayın’ diyoruz

Türk Eğitim-Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban, sorunun Milli Eğitim Müdürlüğü’nden değil de Bakanlıktan kaynaklandığını bildirdi.

EĞİTİM 29.03.2016 06:27:00 0
‘Mülakata katılmayın’ diyoruz
4 ve daha fazla yıl aynı okulda idarecilik yapanların görevlerinden alınmalarının ardından mahkemeye itiraz eden bazı okul müdürleri, mahkemeyi kazandıkları için görevlerine iadelerini bekliyorlardı. Ancak yönetmelikte yapılan değişiklik buna izin vermiyordu. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, yönetmelik gereği mahkemeyi kazanan okul müdürlerinin görevlerine iade edilemeyeceğini ancak yeni dönemde mülakatlara direkt çağırılacaklarını belirtmişti.
MEB ÖĞRETMENLERE SIKINTI YAŞATIYOR
Türk Eğitim-Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban, yaşanan son gelişmeyi değerlendirdi. Balaban, şu açıklamayı yaptı: “Geçtiğimiz yıllarda okul müdürlerimiz değerlendirmeyle ilgili dava açmış ve bununla ilgili yürütme durdurma kararı almış, il milli eğitim müdürlüğü itirazıyla bölge idare mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararını iptal etmişti. Akabinde esastan verilen kararda verilen değerlendirmeyi iptal etti. İl Milli Eğitim Müdürümüzün yaptığı açıklamalar doğru. Buradaki sıkıntı şu; milli eğitim müdürümüzün yaptığı açıklama değil milli eğitim bakanlığını yaptığı uygulama öğretmenlere sıkıntı yaşatıyor. 10 Haziran 2014 tarihli resmi gazetede Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Görevlendirme yönetmeliğiyle bu değerlendirmeler yapılmış, 75 puanın üzerinde alanların görev süresi uzatılmış, alamayanların uzatılmamıştı. Tekrar 6 Ekim 2015 tarihinde yeni yönetmelik çıkartarak arkadaşlarımızı tekrar mülakata tabi tuttular. Bizim itiraz ettiğimiz nokta şu; 2 kez dava açmışız. Açtığımız her davada mahkeme üyelerimizin leyine karar vermiş. Mahkeme kararında diyor ki; ‘somut gerekçelere dayanması gerektiği halde örneğin personeli değerlendirme konularında objektif, tutarlı, güvenilir ve adil kriteri, kurumun fiziki mekanlarının etkin ve amacına uygun kullanımını sağlar gibi bu konuda davacı hakkında soruşturmaya, disiplin cezası bilgisine veya somut bir belgeye dava dosyasında yer verilmediği, somut bilgi ve belgeye dayanılarak puanlamanın yapılmadığı, sonuç olarak davacı hakkında yapılan değerlendirmenin objektif olmadığı sonucuna varıldığından davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile bu nedenle görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemlerde hukuka uyarlılık bulunmadığı gerekçeleriyle işlemin iptaline karar verilmiştir.’
MÜLAKAT KATILMAYIN DEDİK
Bu mahkeme kararı. Hal böyleyken bizim itiraz ettiğimiz nokta şu; bu yönetmelik çıkmadan önce okul müdürleri görevden alındığında 75 puan üzeri alan okul müdürleri görevine devam etti mi? onlara devam ettirildi. Şimdi mahkeme 75 puan altında alanların görevden alınmalarını iptal etti mi, etti. bunları tekrar mülakata almanın anlamı var mı? Yok. Mahkeme kararına göre görevlerine iade edilmeleri gerekiyordu. Ama Milli Eğitim Bakanlığı hep topu taca atarak, arkadan dolaşarak, yeni yönetmelikler çıkardı. örneğin bu çıkardığı yeni yönetmelikte mahkemeyi kazanan okul müdürlerinin durumunun ne olacağıyla ilgili bir açıklama yok. Neticede mülakata gitseler ne olacak? Yine aynı durum olmayacak mı? Y yüzden arkadaşlara bu mülakata gitmeyin, katılmayın, itiraz edin dedik. neticede gelecek duruma göre değerlendiririz. Hukuki mücadelemizi bu yönde devam ettireceğiz.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °