Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

MEB Resmen Duyurdu ve Yasaklandı; Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Son Dakika Kararı! 81 İle Bildirildi 5 Yıl...

MEB Resmen Duyurdu ve Yasaklandı; Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Son Dakika Kararı! 81 İle Bildirildi 5 Yıl...

EĞİTİM 27.11.2021 13:43:00 0
MEB Resmen 
Duyurdu ve Yasaklandı; 
Milli Eğitim Bakanlığı
MEB son dakika olarak duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni bir karar alındı. 81 il milli eğitim müdürlüğüne yazılı olarak bildirildi. Yasak geldi. Ayrıca 5 yıl detayı ortaya çıktı. Bakan Özer 2022'de devreye alınacağını açıkladı. İşte MEB tarafından alınan yeni kararların detayları...
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önemli bir adım atıldı. Yeni karar 81 ile yazı ile bildirildi. 24 Kasım Öğretmenler Gününde maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler dışında herhangi bir hediyenin kabul edilmemesini istedi. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer öğretmenlerle ilgili yeni kararı açıkladı...
 
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Bakan Yardımcısı Petek Aşkar imzasıyla, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolaysıyla bazı uyarılarda bulundu. 81 il milli eğitim müdürlüğüne 16 Kasım 2021 tarihinde gönderilen resmi yazıda 657 sayılı Kanun, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkerine Dair Yönetmelik hükümlerine yer verildi.24 Kasım Öğretmenler Günü hediye Uygulaması konulu yazıda, maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler dışında herhangi bir hediyenin kabul edilmemesi istendi.
 
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 81 ilden gelen öğretmenlerle Anıtkabir'i ziyaret etti. Bakan Mahmut Özer, bakanlık bürokratları ve öğretmenlerle birlikte Anıtkabir'e ziyarette bulundu. Özer ve beraberindekiler, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Bakan Özer, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Bakan Özer, deftere şunları yazdı: "Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır' diyerek önemini işaret buyurduğunuz öğretmenlerimizin bu özel gününde, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle huzurlarınızdayız. Ülkemizin en büyük zenginliği olan çocuklarımızı çağın gerektirdiği bilgi, donanım ve beceriyle yetiştirmeyi en büyük görev addediyoruz. Yeni nesilleri emanet ettiğiniz öğretmenlerimizle birlikte bizlere çizdiğiniz hedefler doğrultusunda gelecek kuşaklara daha müreffeh, güçlü ve itibarlı bir ülke bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun."Özer, daha sonra öğretmenlerle Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.
5 YIL KARARI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada 5 yıl kararını duyurdu. Bakan Özer "Öğretmenler ne kadar güçlüyse sistem de o kadar güçlüdür. Öğrencilerin mesleki eğitimi için ciddi bir paket hazırladık. Önümüzdeki günlerde açıklayacağız. 2022’den itibaren bunu devreye sokacağız. 5 yıl altı öğretmenlerin eğitimine yoğunlaşacağız. TIMSS sonuçları bize bazı bilgiler veriyor. 20 yıl üzeri deneyimi olan öğretmenlerin öğrenciye akademik başarı etkisi ile 5 yıl altındaki öğretmenlerin etkisi arasındaki fark yüzde 60’lara yakın... Finlandiya’da bu rakamlar %2 civarı. Öğretmen deneyimi artığı zaman akademik başarı da artıyor. Bu da bize şunu gösteriyor: öğretmenlerimiz ağırlıklı olarak sistem içinde mesleği öğreniyor. Yeni atananlara da üç aylık bir çalışma hazırlıyoruz. Planlarımızı bundan sonraki öğretmen atamaları için yapıyoruz" dedi.
UZATMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Umutlar bittiğinde, kritik bir zamanda 15 bin öğretmen ataması yaptık. Kıymetli bir adımdı ama buradan eleştiri almak beni üzdü. 2020 KPSS’ye girenler bu atama bizim hakkımız dediler. 2021’ler de aynı şekilde bir durum ortaya koydular. Biz de bakanlık olarak ‘ikiniz de başvurun en yüksek puanlı olanı alalım’ dedik. Bir ay boyunca bu konudan peş peşe tepkiler geldi. Bir diğer konu ise ‘2020 puanları uzatılsın’ hadisesi. Bu konuda da netiz. O defter kapandı. Öğretmen konusunda daha farklı bir yaklaşım benimsemek lazım. Ciddi bir doyuma ulaştık. Atamalar, ağırlık verdiğimiz alanlara öncelik verilecek.
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE
ÖĞRETMENİM İÇİN BİR FİDAN KAMPANYASI
Millî Eğitim Bakanlığı 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ülkemizin fidanlarını yetiştiren öğretmenlere fidan armağan etmek için kampanya başlattı. 1 milyon 200 bin öğretmen için en az bir fidanla yeşil vatanımızı büyütmeye katkı sağlamayı amaçlayan "Öğretmenim İçin Bir Fidan" kampanyasına ilk destek 1000 fidanla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Kampanya kapsamında öğrencilerin, öğretmenlerinin isimleriyle yapacakları her yüz 100 bin fidan ile bir hatıra ormanı oluşturulacak.
Kampanya çerçevesinde öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığının resmî internet sayfasında yer alan http://meb.ai/K1SbSf linki üzerinden yapacakları fidan bağışını, öğretmenlerinin isimleriyle sertifikalandırabilecekler. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştirilecek bu kampanyada öğrenciler, istedikleri kadar fidanı öğretmenlerine armağan edebilecek.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer “İnsanları tedirgin edecek adımlar atılmayacak” vurgusu yaparak eğitimde birçok kritik konuda önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da eğitim editörleri ile bir araya gelen Bakan Özer ‘Eğitim yine mi değişti dedirtmeyecek’ bir dönemin başladığını ifade etti. “Sözlerle değil yapılan işlerle gündem olacağız” ifadelerini kullanan Özer’in açıklamaları özetle şöyle:4 temel konu üzerinde yoğunlaşacağım. Okul öncesine yatırım, imkân farklılıklarını kaldırmak, öğretmen eğitimi ve meslek lisesi... Eğer bunları çözersek sıkıntılar büyük oranda ortadan kalkar.
5 yaşta okullaşma oranı yüzde 78. Ancak 3 yaş grubunda yüzde 14; 4 yaş grubunda ise yüzde 35’ler seviyesinde... 2022 sonuna kadar 3 yaş grubundaki okullaşma oranını %14’ten %50’ye, 4 yaştaki okullaşma oranını %35’ten %70’lere, 5 yaştaki okullaşma oranını ise %78’den %100’e çıkarmayı hedefliyoruz. 3 bin yeni anaokulu yapılacak, aynı proje ile 40 bin yeni ana sınıfı açılacak. Yapılacak atamalarımız bu rakamlara göre şekillenecek.
Eğitimde ‘yine mi’ devri benim görev süresimde olmayacak. ‘Yine mi LGS değişti, yine mi şu değişti’ diye toplumda var olan algıyı kırmak istiyoruz. Önemli olan eğitimdeki kalite. Amacım mevcut hizmetleri gözlemleyip geliştirmek, eksikliklerimizi gidermek.Şu an önceliğimiz yüz yüze eğitimi sürdürmek. Birçok konu var onları yavaş yavaş devreye sokuyoruz. Etkinlikler mesele şu an okullarda yapılamıyor, kontrollü gidiyoruz. Bu konuda bir esneme düşünüyoruz. ‘Okulları en çok kapalı tutulan ülke Türkiye’ diyerek eleştiren de ‘okullar neden kapanmıyor’ diyen de aynı kesim. Daha ne yapalım! Okullar açık kalacak. Bu konuda netiz.
DESTEKLEYİCİ KURSLAR YOLDA
Korona sürecinde bütün kademelerde öğrenme kayıpları yaşadık. Bir nesli kaybetme durumu vardı olay öyle basit değil. Şimdi bunları telafi edecek adımları hızla devreye sokuyoruz. Ara tatilden sonra da 6. ve 10. sınıflara destekleyici kurslar geliyor. Okula dönüşte ilkokul 3. sınıfa giden kızım bir sıkıntı yaşamadı ama lise 1’e geçen oğlum zorlandı. O yaş aralığı gitmek istemiyordu. Ev çok konforlu bir ortam oldu onlar için. Öyle zannediyorlardı. Şimdi okul kapanmasın diyorlar. Çünkü okul onların hayatlarının merkezi. Okulların sadece öğrenme yerleri olmadığını herkes gördü.
Eğitimde iyi bir noktadayız. Neden ‘daha iyi’ olmayalım. Her yaptığımız küçük bir adım binleri etkiliyor. O yüzden adımları sürekli iyileştire iyileştire yaparak daha farklı bir yere geleceğiz. Yardımcı kaynakları ücretsiz dağıtarak ciddi bir suistimali bitirdik. Bu çok kolay bir adım değildi. Korona sürecinde velilere özelikle de annelere çok yüklenildi. Yanlış yapıldı. Çok emek harcadılar. Sürekli onlara ‘şunun kararını siz verin, bunun kararını siz verin’ denildi.

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °