Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Kutup ayılarının derisinden esinlenerek tekstil ürününden güneş toplayıcı üretti

SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Çağlar Sivri, kutup ayılarının derisinden ve doğadan esinli kompozit güneş toplayıcı tekstil malzemesini nano-teknolojiyi kullanmak suretiyle yeni nesil ve inovatif bir toplayıcı mal

EĞİTİM 28.04.2016 06:28:00 0
Kutup ayılarının derisinden esinlenerek tekstil ürününden güneş toplayıcı üretti
SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Çağlar Sivri, güneş enerjisi alanında ülkemize ve Isparta’ya çok faydalı olabilecek bir projeye imza attı. Sivri’nin bu projesi ödüle de layık görüldü. Dr. Çağlar Sivri, doğadan esinli kompozit güneş toplayıcı tekstil malzemesini nano-teknolojiyi kullanmak suretiyle yeni nesil ve inovatif bir toplayıcı malzemesine dönüştürecek bir proje geliştirdi.Dr. Sivri’nin "Güneş Enerjisini Efektif Biçimde Toplayabilen Doğadan Esinli Çevre Dostu Nano-Mikro-Biyo Kompozit" isimli bu projesi, Harbiye Askeri Müzesi'nde düzenlenen TET Ar- Ge Proje Pazarı’nda “Enerji Üretim, İletim ve Dağıtım Uygulamaları” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Bu proje ile kutup ayılarının postunun güneşsel ve termal fonksiyonlarından esinli tasarıma sahip ve güneş enerjisini efektif bir şekilde toplayabilen çevre dostu nano-mikro-biyo kompozit geliştirilmesi amaçlanıyor. Böylece, kompozit yapının katmanlarının nano yapılardan üretilerek daha verimli tekstil tabanlı güneş toplayıcıları elde edilebilecek.
Ayrıca, Dr. Sivri’nin "Güneş Enerjisini Efektif Biçimde Toplayabilen Doğadan Esinli Çevre Dostu Nano-Mikro-Biyo Kompozit" isimli bu projesi, Harbiye Askeri Müzesi'nde düzenlenen TET Ar- Ge Proje Pazarı’nda “Enerji Üretim, İletim ve Dağıtım Uygulamaları” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.
 TÜRKİYE BU KONUDA ÇOK GERİ
SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Teknolojisi ABD Öğretim Elemanı Dr. Çağlar Sivri, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye bir güneş ülkesi. Baktığınız zaman ülkemizin büyük bir kısmı güneş alan bölge. Ama buna rağmen halen güneş enerjisi alanında kendimizin ürettiği teknoloji yok ve bu konuda dışa bağımlıyız. Almanya gibi ülkelerde bize nazaran belki bize göre 10 kat daha az güneş almalarına rağmen, bizden 10 kat daha fazla güneş enerjisi çalışmaları yapıyorlar. Hatta Hindistan ve benzeri ülkelerde de güneş tarlaları şuanda kurulmuş durumda. Türkiye halen bu konuda çok geri.  Bunu birazda kendi teknolojimizin olmamasına bağlıyoruz. Amacımız esasında doğada bulunan kutup ayılarının derilerinden esinlenmiş 3 katmanlı bir yapıyı doğrudan tekstil yapıyla taklit ederek, yeni bir güneş toplayıcı tekstil malzemesi geliştirmek oldu. Kutup ayılarını bir kutup ortamında bir kızılötesi kamerayla yakalayamazsınız. Sadece UV kamerayla yakalayabilirsiniz. O da o radyasyonu tutmasından kaynaklanıyor. Işık yansımıyorsa kameraya yakalanmazsınız. Piyasada kullanılan güneş panelleri genelde ağır cam ve metal aksamlarından oluşan, taşınamayan ve daha düşük verimliliğe sahip toplayıcılardan oluşuyor. Çünkü onlar tek panel halinde olduğu için güneş enerjisi buna çarptığı zaman büyük kısmı çarpıp kayboluyor. Dolayısıyla çok verimli bir toplama işlemi gerçekleşmiyor.
SANAYİDE DE PROJEYİ UYGULAMA TALEPLERİ OLDU
Bu projede geliştirdiğimiz ürün ile bir üst katman var. Üst katta bir saydam kaplama var. alt tarafta aynı kutup ayılarının derisinde olduğu gibi ışığı üreten tüyler, alt tarafta da siyah koyu, güneşin toplanacağı bir bölüm var. bunu herhangi bir yere kaplayabiliyorsunuz. Bu şekilde de güneşi her yerden alabiliyor. Bu projeyle biz TET Elektronik İhracatçılar Birliği’nden Uluslararası 3.lük ödülü aldık. Sanayide de projeyi uygulama talepleri oldu. SDÜ’nün de içinde olacağı bir çalışma ile bunu ürüne dönüştürmeyi düşünüyoruz.
ÇEVRE DOSTU BİR ÜRÜN
Güneş enerjisi toplayıcıları 1 günde 40-50 litre su ısıtabiliyorsa bu 80-90 litreye kadar çıkabiliyor. Elektrik üretiminde de kullanabilirsiniz yine aynı boyuttaki güneş toplayıcıları yaklaşık 70-80 watt’a kadar elektrik enerjisi üretebilirken bu 130 watt’a kadar çıkarabiliyor. En büyük avantajlarından bir tanesi nano yapıda olması. Yüzde 80’inin doğaya dönüşümlü olması. Bu ürünü kullanıp attığınız zaman yüzde 80’i doğaya karışacak. Bu anlamda çevre dostu.
TÜRKİYE’DE DİREKT İHTİYACIMIZI KENDİMİZ KARŞILAMIŞ OLACAĞIZ
Binalarımızın tepelerinde güneş panellerinin olduğu yerlerde, onun dışında hareketli kamyonlarda ve yelkenlerde kullanılabilir. Buradaki tasarım tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Ben bu kumaşı firma sahibine verdiğim zaman istediği gibi tasarlayabilir. Bu ürünün metrekare olarak birim maliyetini 1,5 dolar olarak hesapladım. Satış maliyeti de 15 dolar. Hem ihracat alanında karlılığı da sağlamış olacağız. Bunun yanında Türkiye’de direkt ihtiyacımızı kendimiz karşılamış olacağız. Güneş enerjisi alanında da ülkemizde patentlenmiş bir ürünümü olmuş olacak.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °