Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Çocuklar banka kredisiyle okuyacak Bu da ‘Çocuk Okutma’ kredisi

Çocuklar banka kredisiyle okuyacak Bu da ‘Çocuk Okutma’ kredisi

EĞİTİM 3.09.2019 07:38:00 0
Çocuklar banka kredisiyle okuyacak
Bu da 
‘Çocuk 
Okutma’ 
kredisi
Yaşanan ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı, her alanda olduğu gibi “çocuk okuturken” de vatandaşı bankalara muhtaç hale getirdi. Eğitim masraflarıyla baş edemeyen bazı vatandaşlar, kredi yoluyla bankalara borçlanıyor. “Eğitim kredilerinde”(!) üst limit, 60 aya kadar çıkabiliyor.
 
OKUL TAKSİTLERİ, SERVİS ÜCRETLERİ,
KIRTASİYE GİDERLERİ DERKEN...
2019-2020 eğitim öğretim yılı için açıklanan yeni ücretlerdeki artış, velilerin kredi başvurularına yönelimini zorunlu hale getirdi. Eğitim kredilerinde alınabilecek üst limit, bankadan bankaya değişiklik gösterse de tüm bankalarda 60 aya kadar vadelendirme yapılabiliyor. Söz konusu incelemeye göre eğitim kredisinden sadece veliler değil öğrenciler de yararlanabiliyor. Öğrenciler belgelenebilir bir geliriyle, bankalardan eğitim kredisi kullanabiliyor. Özellikle yüksek lisans yapmak isteyen çalışanlar, eğitim masraflarını karşılamak için eğitim kredisini tercih ediyor.
Okul taksitleri, servis ücretleri, kırtasiye giderleri derken yıllık eğitim masrafı aileleri her alanda olduğu gibi eğitim alanında da bankaların kucağına itiyor! 2019-2020 eğitim öğretim yılı açıklanan yeni ücretlerdeki artış, velilerin kredi başvurularına yönelimini artırdı. Eğitim kredilerinde alınabilecek üst limit, bankadan bankaya değişiklik gösterse de tüm bankalarda 60 aya kadar vadelendirme yapılabiliyor. Tüm bankaların güncel kredi faiz oranları ile hesaplama yapan Hangikredi.com’un yaptığı örnek hesaplamaya göre “en düşük faiz” olan yüzde 1,29 oranıyla 36 ay vadeli 10 bin TL kredi çekenler, aylık 364,42 TL’lik geri ödemelerle krediyi 13 bin 169 TL olarak geri ödüyor. Yani, vatandaş “en düşük faiz”de bile 3 bin 169 TL faiz ödemek zorunda kalıyor.
SADECE VELİLER DEĞİL
ÖĞRENCİLERE DE KREDİ!
Söz konusu incelemeye göre eğitim kredisinden sadece veliler değil öğrenciler de yararlanabiliyor. Öğrenciler belgelenebilir bir geliriyle, bankalardan eğitim kredisi kullanabiliyor. Özellikle yüksek lisans yapmak isteyen çalışanlar, eğitim masraflarını karşılamak için eğitim kredisini tercih ediyor.
EĞİTİMİN MANEVİYATINI BOZAR
Bankaların, eğitim kurumlarını rant alanına çevirmesini eleştiren Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, “Bu uygulama eğitim için kabul edilebilir bir durum değil. Bu memlekette faizin insanlarımızı nasıl ezdiği ortadayken, faizin eğitime bulaştırılması kabul edilemez” dedi.
Öğrencileri ilkokuldan hatta anasınıfından itibaren faize bulaştırmak hangi aklın ürünü? Bu uygulama eğitimin içeriğini, maneviyatını bozar. Eğitimin manevi  ayağının eksikliği zaten en büyük sorunumuz. Bizler eğitimin yönünün batıya doğru oluşunu dert edinirken, birilerinin eğitimin en merkezi yerine faizi koyarak eğitimden kalite beklemesi hayalcilikten öteye geçemez.”
 
 

Salı 22.2 ° / 11 °
Çarşamba 21.7 ° / 11.4 °
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °