Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Çarıkçı’nın ‘ilçeler’ vizyonu

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, akademik alanlarda gelişmeyi sağlarken ilçelerdeki Meslek Yüksek Okulları’nın da gelişmesini hedeflediklerini açıkladı.

EĞİTİM 30.01.2016 07:00:00 0
Çarıkçı’nın ‘ilçeler’ vizyonu
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde(SDÜ) Nisan 2015’te yapılan Rektörlük seçiminden birinci çıkan ve Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rektör olarak atanan Prof. Dr. İlker Çarıkçı, üniversitenin vizyonunu çizdi. Cafe Life Dergisi’ne üniversitenin hedefleri hakkında bir röportaj veren Prof. Çarıkçı, ilçelerle ilgili farklı düşüncelerini açıkladı.
ALTYAPIYI DÜZENLEMEYE ÇALIŞIYORUZ
23 yıllık bir geçmişe sahip olan bir okulun rehabilite edilmeden sürekli yeni ve güncel kalmasının zor olduğunu işaret eden Prof. Dr. Çarıkçı, “Ekipmanlarınızın, dersliklerinizin eskimesi, yemekhanelerinizin yetersiz kalması gibi birçok etkenle karşı karşıyayız. 5 yılda 44 binden 80 bin öğrenci sayısına ulaşan bir üniversitenin altyapısının da yetmemesinden doğal bir şey olamaz. Göreve geldiğimiz günden beri altyapıyı düzenlemeye çalışıyoruz” dedi.
OKULUN STRATEJİK PLANI 6 AYDA YENİDEN YAZILDI
Akademik alanlarda gelişmeyi sağlarken ilçelerin de belirli alanlarda gelişmesini istediklerini vurgulayan Rektör Prof. H. İlker Çarıkçı, Uluborlu’nun bilişim ve sağlık, Eğirdir’in sağlık, Yalvaç’ın ise kompakt bir kampüse dönüşmesi gerektiğini söyledi. Çarıkçı, “Şarkikaraağaç’ın hayvancılık ve veterinerlik, Sütçüler’in ormancılık gibi kendine has alanlarda gelişmesini istiyoruz. Altyapısı olan yerlere bölümler açmaktan kaçmıyoruz. Okulun stratejik planı 6 ayda yeniden yazıldı. Buna bağlı olarak da bir kampus planı hazırladı arkadaşlarımız” şeklinde konuştu.
KURTUBA VİZYONU
SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı’nın röportajından satırbaşları şu şekilde: “en bunu seçim döneminde de söyledim. Kurtuba Vizyonu ile yola çıkmak. Ve ilham veren üniversite olmak. Batı Avrupa’da Müslüman coğrafyasının kurduğu ve bütün Avrupalıların ilim ve sanat öğrenmeye gittiği bir üniversitenin ismi. KURTUBA. Biz bu fikri de boşuna ortaya atmadık. SDÜ bir Kurtuba olur mu? Belki 150 yıl sonra olur. Onu bilmiyoruz ama Türk üniversitelerinin iddiası bu olmalı. Müslüman coğrafyasında ekonomisi ile batıyla başabaş mücadele edne bir ülke. Biz İspanya’da Avrupa’nın göbeğinde batılılara orada üniversite kurup bilim se sanat öğrenmek için buraya gelin demişiz. İlham veren üniversite olmalısınız. Çocuklarımıza da bu medeniyetin evlatlarının geçmişte neler yaptığını aşılayarak bu bilinçle onların eğitim görmelerini sağlamalıyız.
10 YILDA İLK 5-6’DA OLMAK HAYAL DEĞİL
TÜBİTAK, SANTEZ gibi alanlarda buradan söyleyeceklerim Isparta halkımıza da mesajımız olsun. Bini geçen öğretim üyesi sayımız var. Sağlam akademik altyapımız ve sağlam proje üreten arkadaşlarımız var. Asistanlarımızı da kaliteye dikkat ederek alırsak önümüzdeki 10 yılda ilk 5-6’larda olmak da bir hayal değil. 1500 civarında yabancı öğrencimiz var. Bunun sayısını yükseltmek yerine sağlam bir eğitim iyi bir Türkçe gibi çok iyi kazanımlarla çıkıp gitmesi gerekir.
ŞEHRİN ALTYAPISI YABANCI ÖĞRENCİ TAŞIMAYA YETERLİ DEĞİL
Ancak şehrin altyapısı yabancı öğrenciyi taşımaya yeterli değil. Isparta’nın sosyal, kültürel altyapısı sayısı 100 bine yaklaşan bir öğrenci potansiyelini kaldırmaya yeterli değil. şehrin acilen bu sorunları kaldırabilecek sosyal altyapı projelerine ihtiyacı var. şunu da ifade edeyim ki Ispartalı üniversiteye üniversiteli de Isparta’ya alıştı.”

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °